Att köpa stödstrumpor

Som nybörjare kan du börja med att köpa en sk komfortstrumpa, som har en viss kompression, är sköna att ha på sig men uppfyller inte kraven för en riktig stödstrumpa.

Att köpa stödstrumpor

Det finns stödstrumpor i knämodell, som stay-up, stödstrumpbyxor och stödstrumpbyxor för gravida. Du kan också köpa en så kallad komfortstrumpa som har en lägre kompression än en stödstrumpa, men som kan kännas behaglig att börja med.

Köp rätt sorts stödstrumpor

Att välja och köpa rätt storlek och kompression på dina stödstrumpor är viktigt för att nå avsedd effekt. Rådfråga gärna en läkare eller specialist om du känner dig osäker. Olika stödstrumpor har olika mått beroende på vilken modell du väljer. Om du kan mycket om stödstrumpor kommer du att göra ett bra val av stödstrumpa vid nästa köp. Här kan du läsa mer om vilken typ av stödstrumpa som passar olika syften. Undvik att köpa alltför billiga stödstrumpor om de inte håller måttet. Du gör i allmänhet en bättre affär genom att köpa bra kvalitet och sköta om dina stödstrumpor. Det kan vara bra att läsa skötselanvisningarna före köp. Här kan du läsa mer om materialval i stödstrumpor och här kan du läsa mer om hur du bäst bör ta hand om stödstrumpor.

Välja en bra kompression på din stödstrumpa

Det säljs stödstrumpor som ligger under kompression klass 1, dvs med en kompression lägre än 12—17 mmhg. De ger bättre stöd än en ”vanlig” strumpa i butiken. En stödstrumpa med mild kompression ska användas för att förebygga att benen svullnar, förebygga trötta ben och förbättra blodcirkulationen. Det är viktigt att komma ihåg att en riktig stödstrumpa utgår från din omkrets kring ankeln. När du köper dina stödstrumpor bör du också känna till att tjockleken på det garn som används anges i Denier. Ju högre denier-tal, eller Den, desto tjockare och slitstarkare strumpor.

Stödstrumpor för män kan lika gärna användas av kvinnor. Enda skillnaden är att storleken är mer anpassad efter en mer manlig fot med större omfång kring ankeln samt större fotstorlek.

Om du är tveksam kring vilken stödstrumpa du ska köpa, rekommenderar vi att du vänder dig till en seriös butik där du kan få prova ut stödstrumpor tillsammans med kunnig personal. Mer info om kompressionen på stödstrumpor finns också i artikeln ”kompressionsklasser”. Du bör även läsa om dessa 25 potentiella risker med stödstrumpor innan du köper dina stödstrumpor.

Publicerad:
Uppdaterad:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *