Stödstrumpor och dess kompressionsklasser

Kompressionen anger trycket över ankeln och mäts normalt i millimeter kvicksilverpelare mmHg. Stödstrumpor har olika kompression. Vid vaden uppnås 70 % av nämnd kompression och vid låret 40 %. Du ska se till att dina stödstrumpor har graderad kompression för att ge den effekt på blodflödet som gör dina ben piggare, lättare och mer välmående. Behöver du mäta ankel och vadens omkrets görs detta lämpligast på morgonen innan benen svullnat.

Procentuell kompression stödstrumpa

Mild kompression

Mild kompression 8-14 mmHg: Dessa stödstrumpor passar vid trötthetssymtom i benen, liten svullnad och används ofta i förebyggande syfte för att avlasta benen vid lång tids sittande eller stående. De kan även användas vid sportutövande eftersom de minskar risken för kramp, ökar uthålligheten och påskyndar återhämtningen.





Kompressionsklass 1

Lätt kompression/ kompressionsklass 1, 15-21 mmHg: Dessa stödstrumpor används för att förbättra cirkulationen i benen, vid de första tecknen på kroniskt nedsatt blodcirkulation och för att avlägsna vätskeansamling i benen. De passar också den som känner trötthetssytom och svullnad i benen eller har begynnande eller mindre åderbråck. Denna stödstrumpa förbättrar blodcirkulationen i benen och hjälper till att avlägsna vätskeansamling i benen. De kan rekommenderas under resor eller för personer som står eller sitter mycket under dagen. De rekommenderas också vid tidig venös insufficiens, och mindre varicer utan ödem samt som trombosprofylax i samband med operation. m.m.

Kompressionsklass 2

Stödstrumpor kompressionsklass 2: 22-27 mmHg vid ankeln Dessa stödstrumpor ska endast användas efter rekommendation av läkare eller annan medicinsk personal. Denna kompression används t ex vid åderbråck, ödem och som stöd efter operation. Det är mycket viktigt att ditt ankelmått passar stödstrumpans ankelmått när kompressionen är över 22 mmHg. Kompressionen gäller vid ankeln och minskar längs med benet för att garantera bra blodcirkulation. En sjukgymnast, distriktssköterska eller annan kunnig strumputprovare kan, bl a genom att titta på och mäta benet, rekommendera den strumpa som passar sig bäst.

Stödstrumpor kompressionsklass 2 rekommenderas ibland av läkare för att motverka blodpropp och efter operation. Den rekommenderas också som behandling mot åderbråck, ödem, venös insufficiens (försämrad blodcirkulation) och flebit. Innan du använder kompressionsklass 2 rekommenderar vi att din läkare konsulterats och gett sitt godkännande. Det är också viktigt att du väljer rätt storlek för att få rätt kompression av din stödstrumpa. För stödstrumpa med kompression över 22 mmHg ska du alltid utgå från ankelmåttet för att få rätt kompression.

Kompressionsklass 3 och 4

Klass 3 innebär hård kompression med 28-34 mmHg vid ankeln. Kompressionsklass 4 är extra hård, 35-46 mmHg. Dessa stödstrumpor används vid svårare tillstånd av ovan beskrivna sjukdomar/symtom. Dessa klasser erbjuder den högsta nivån av kompression och används för allvarliga medicinska tillstånd som djup ventrombos (DVT) och lymfödem. De kräver oftast recept från en läkare och bör bäras under övervakning av en specialist. Mätning görs av sjukgymnast eller specialutbildad sjuksköterska om dessa behöver måttbeställas.

Graderad kompression

Graderad kompression innebär att stödstrumpan ger maximal kompression vid ankeln. Där ger strumpan mest stöd åt blodcirkulationen. Därefter minskar kompression på vaden och avtar ännu mer upp mot låret. Den graderade kompressionen hjälper blodcirkulationen utan att stänga in blodet. Har du en stödstrumpa som inte är graderad kan det innebära att kompressionen är högre vid vaden än vid ankeln. Då motverkar stödstrumpan sitt syfte och gör det svårare för blodet att cirkulera. Läs vidare om ”stödstrumpor och blodcirkulationen”. Här kan du se våra rekommenderade stödstrumpor med graderad kompression.

Det är viktigt att välja rätt kompressionsklass och rådfråga en läkare eller specialist för att få rekommendationer som passar dina specifika behov. Användning av fel kompressionsklass kan vara ineffektivt eller till och med skadligt. Det är också viktigt att följa rätt metod för att sätta på stödstrumpor, för att säkerställa att de fungerar korrekt.





Publicerad:
Uppdaterad:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *