Rätt sätt att ta på sig stödstrumpor

Stödstrumpor kan vara en räddare i nöden för trötta och svullna ben. Men att få på sig dem kan ibland kännas som ett träningspass i sig. Oroa dig inte! Här kommer en steg-för-steg guide för att göra processen enklare.

Varför stödstrumpor?

Först, lite kortfattat varför du bör använda stödstrumpor. Stödstrumpor hjälper till att förbättra blodcirkulationen och minska svullnad. De kan vara särskilt användbara för:

 • Personer som står eller sitter länge
 • Gravida
 • Personer med cirkulationsproblem

Läs om många fler fördelar här.

Steg-för-steg guide

 1. Förbered dina ben: Innan du ens börjar med strumpan, se till att dina ben är rena och helt torra. Om dina ben är fuktiga kan det göra det svårare att få på strumpan. Om du vill, kan du strö lite babypuder på benen, vilket kan hjälpa till att minska friktionen och göra det lättare att rulla på strumpan.
 2. Vänd strumpan ut och in: Istället för att försöka dra strumpan direkt på foten, greppa toppen av strumpan och vänd den ut och in, men lämna tådelen rättvänd. Detta gör att du kan rulla strumpan över foten snarare än att dra den.
 3. Sätt på tån: När du har strumpan redo, sätt in foten i tådelen först. Se till att tådelen sitter bekvämt och rätt på foten. Detta är viktigt eftersom det lägger grunden för resten av strumpan.
 4. Rulla upp: Håll öppningen av strumpan bred och använd dina händer för att gradvis rulla den över foten, sedan över vristen, och upp längs benet. Om det är en knästrumpa, se till att den sitter precis under knäet. Om det är en lårstrumpa, rulla den upp till mitten av låret.
 5. Justera: När strumpan är på, känn efter och se till att det inte finns några veck eller sneddragningar. Strumpan ska sitta slätt mot huden utan några luftbubblor eller veck.

Tips och tricks

 • Gummihandskar: Ett par gummihandskar kan ge dig bättre grepp när du rullar upp strumpan, särskilt om du har svårt att hålla i den.
 • Undvik naglar: Var försiktig så att du inte drar i strumpan med naglarna. Detta kan orsaka små hål eller revor i strumpan.
 • Använd en strumppådragare: Om du fortfarande har svårt att få på strumpan, överväg att använda en strumppådragare. Det är ett hjälpmedel som kan göra processen enklare, särskilt för dem med begränsad rörlighet.
 • Tid på dagen: Det kan vara lättare att sätta på stödstrumpor på morgonen när benen är minst svullna.

Att ta på sig stödstrumpor behöver inte vara en kamp. Med rätt teknik och lite tålamod kan du snabbt och enkelt dra nytta av alla de fördelar de erbjuder. Så, rulla upp ärmarna (eller snarare strumporna) och ge dina ben den komfort de förtjänar!

Publicerad:
Uppdaterad:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *