Är det skillnad på kompressionsstrumpor och stödstrumpor?

Ja, det finns skillnader mellan kompressionsstrumpor och stödstrumpor även om de två termerna ibland används omväxlande. Kompressionsstrumpor har gradvis kompression och är medicinskt utformade för specifika medicinska tillstånd som åderbråck, medan stödstrumpor kan ha jämn kompression och ge ett allmänt stöd och kan köpas utan recept. Den enklaste stödstrumpan är helt enkelt en strumpa som sitter tight. Man kan även säga att stödstrumpor är avsedda för ”friska” ben och kompressionsstrumpor för ”sjuka” ben. Det är bäst att rådfråga en läkare för dina individuella behov.

Huvudsakliga skillnader mellan kompressionsstrumpor och stödstrumpor

Nedan är de huvudsakliga skillnaderna mellan kompressionsstrumpor och stödstrumpor:

Syfte med kompressionsstrumpor resp stödstrumpor

  • Kompressionsstrumpor: Dessa är medicinskt utformade för att ge en exakt mätt kompression till benen. De används ofta för att behandla specifika medicinska tillstånd som åderbråck, djup ventrombos (DVT) och lymfödem. De kan också rekommenderas för personer som har stående eller sittande jobb för att förhindra svullnad och trötthet i benen.
  • Stödstrumpor: Dessa ger ett allmänt stöd till benen och är ofta inte medicinskt mätta. De kan köpas utan recept och används ofta för att lindra trötthet och lätt svullnad.
Kompressionsnivå hos kompressionsstrumpor resp stödstrumpor

  • Kompressionsstrumpor: De har gradvis kompression, vilket innebär att kompressionen är starkast vid ankeln och minskar uppåt. Detta hjälper till att driva blodet uppåt och förhindra att det samlas i de nedre extremiteterna. Läs mer om kompressionsklasser här.
  • Stödstrumpor: De kan ha en jämn kompression över hela strumpan eller ingen specifik mätning alls.

Tillgänglighet av kompressionsstrumpor resp stödstrumpor

  • Kompressionsstrumpor: Dessa kan kräva ett läkarrecept, särskilt för högre kompressionsnivåer.
  • Stödstrumpor: Dessa kan köpas fritt i butiker eller online utan behov av recept.

Användning av kompressionsstrumpor resp stödstrumpor

  • Kompressionsstrumpor: Används ofta efter operationer, under graviditet, för idrottare, och för personer med specifika medicinska tillstånd.
  • Stödstrumpor: Används ofta av personer som vill ha extra stöd under dagen, särskilt om de står eller sitter under långa perioder.

Båda typerna av strumpor kan vara fördelaktiga beroende på individens behov. Om du överväger att använda någon av dem, är det bäst att rådfråga en läkare eller specialist för att bestämma vilken typ som är mest lämplig för dina specifika behov.
Källor:

https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/artiklar-1/klinisk-oversikt/2016/10/nya-behandlingar-av-aderbrack-med-goda-resultat/

https://lakartidningen.se/wp-content/uploads/OldPdfFiles/2004/29432.pdf


Publicerad:
Uppdaterad:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *