Hur kan stödstrumpor hjälpa idrottare?

När vi tänker på idrottare föreställer vi oss ofta högpresterande individer med toppmoderna träningskläder och utrustning. Men visste du att något så enkelt som stödstrumpor (kompressionsstrumpor) kan vara en av deras bästa allierade, även om de av vissa anses som fula 🙂

Varför skulle en idrottare behöva stödstrumpor?

Idrottare, oavsett om de är professionella eller amatörer, utsätter sina kroppar för intensiva påfrestningar. Varje träningspass, varje lopp, varje match innebär en utmaning inte bara för sinnet utan också för kroppen. Här kan stödstrumpor eller kanske främst graderade kompressionsstrumpor spela en oväntad men avgörande roll:

  1. Förbättrad blodcirkulation: Under intensiv träning behöver musklerna mer syre för att fungera optimalt. Kompressionsstrumpor, genom sin gradvisa kompression, hjälper till att driva blodet snabbare tillbaka till hjärtat, vilket i sin tur kan påskynda återhämtningen och minska muskeltrötthet. Här kan du lära dig mer om hur stödstrumpor förbättrar blodcirkulationen. Men det är främst efter träninspasset denna egenskap hos stödstrumporna verkligen kan hjälpa idrottare då de ger superb hjälp till bortforsling av slaggprodukter och därmed förbättrar återhämtningen.
  2. Minskad muskelvibration: När vi springer, hoppar eller utför snabba rörelser, vibrerar våra muskler. Denna vibration kan inte bara leda till trötthet utan också till mikroskador i muskelvävnaden. Stödstrumpor kan minska dessa vibrationer, vilket ger en stabilare känsla och kan även minska risken för skador vilket utöver själva träningen ses som det viktigaste för en idrottsman eller kvinna. Dessutom ger de stöd åt musklerna om du redan har mindre skador eller slitningar på dem, t ex enklare sträckningar eller gubbvad. Ett par graderade stödstrumpor med rätt tryck kommer att lindra besvär och göra att du kan börja springa innan du är helt återställd, vilket även kan leda till att du snabbare blir helt återställd tack vare den extra blodcirkulationen och bortforslingen av slaggprodukter.
  3. Minskad risk för skador: Svullnad, vrickningar och muskelsträckningar är några av de vanligaste idrottsskadorna. Genom att ge ett jämnt tryck och stödja musklerna kan stödstrumpor minska risken för dessa skador. Det finns även belägg för att graderade kompressionsstrumpor hjälper mot och lindrar benhinneinflammation, läs mer om det här.
Fördelar med stödstrumpor för idrottare

Stödstrumpor är inte bara för dem med cirkulationsproblem. För idrottare kan de vara en konkurrensfördel, främst när det gäller återhämtning vilket gör att du kan träna oftare. Här är några av de många fördelarna:

FördelBeskrivning
Snabbare återhämtningEfter ett intensivt träningspass eller tävling kan musklerna känna sig trötta och ömma. Stödstrumpor kan påskynda återhämtningsprocessen genom att förbättra blodflödet och bortforsling av slaggprodukter (National Library of Medicine).
Minskad trötthetGenom att minska muskelvibrationer och förbättra cirkulationen kan stödstrumpor hjälpa idrottare att känna sig energiska längre, vilket är avgörande under långa träningspass eller tävlingar.
Förebygger svullnadEfter intensiv träning, särskilt i värme, kan benen bli svullna. Stödstrumpor hjälper till att minska denna svullnad, vilket ger en bekvämare känsla.
Stöder slitna benmusklerOm du har gubbvad eller en lättare sträckning kan graderade kompressionsstrumpor stödja musklerna och lindra besvären vid träning och faktiskt även minska tiden tills du är helt återställd.
Stöd under resorMånga idrottare reser långa sträckor till tävlingar. Sitta stilla under långa perioder kan leda till svullna ben. Stödstrumpor kan hjälpa till att förhindra detta, vilket gör resan mer bekväm samt försätter musklerna i en bättre position inför kommande träning och tävling.

Och så även ett argument emot att använda stödstrumpor

En studie gjord vid Göteborgs universitet under 2022 visar att syresättningen minskar i benen vid användande av stödstrumpor vid löpning. Läs mer om den studien här. Minskad syretillförsel till musklerna kommer att påverka prestationen negativt. Det blir alltså ett övervägande mellan för- och nackdelar där andra studier visar på bättre återhämtning och bredare rekrytering av muskelfibrer vid användning av stödstrumpor (National Library of Medicine). Vår rekommendation är ändå att om det känns bra att använda kompressionsstrumpor vid idrottande ska du fortsätta göra det. Men man ska komma ihåg att de sannolikt inte är prestationshöjande. Du kan som tidigare nämnts även med fördel använda dem efter träning samt vid flygresor.

Så, vilken typ av idrottare kan dra nytta av stödstrumpor?

Det spelar ingen roll om du är löpare, simmare, fotbollsspelare, padelspelare eller cyklist, idrottare inom alla sporter kan dra nytta av stödstrumpor. De som deltar i uthållighetssporter kan särskilt dra nytta av den förbättrade cirkulationen och därmed återhämtningen, medan de som deltar i sporter med snabba rörelser kan dra nytta av det minskade muskelvibrationsstödet. Racketspelare och innebandyspelare som kommit upp i 40- och 50-årsåldern har stor nytta av att spela i stödstrumpor och eller använda dem efter träning. De kan hjälpa dig att undvika gubbvad 🙂 Kort sagt, oavsett din sport eller ditt träningsmål, finns det en god chans att stödstrumpor kan hjälpa till att hålla dig skadefri.

Avslutningsvis

Stödstrumpor kanske inte är det första man tänker på när det kommer till idrottsutrustning, men de erbjuder en rad fördelar som kan hjälpa idrottare att prestera sitt bästa. Så nästa gång du förbereder dig för ett stort lopp eller en viktig match med mycket träning, överväg att lägga till ett par kompressionsstrumpor i din utrustning. Dina ben kommer att tacka dig!

Källor:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30554612/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8439710/

https://runnersworld.se/kompressionsstrumpor-forbattrar-inte-prestationen/

https://www.marathon.se/utrustning/kompressionsstrumpor-ett-fashion-statement-eller-vad

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6985982/

Publicerad:
Uppdaterad:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *