Hur stödstrumpor hjälper mot djup ventrombos

När du hör ordet stödstrumpor tänker du nog mest på långa flygresor eller äldre släktingar. Men visste du att dessa enkla strumpor faktiskt kan hjälpa till att rädda liv? Så, hur spelar stödstrumpor, eller kompressionsstrumpor som de ofta kallas i medicinska sammanhang, en roll när det kommer till djup ventrombos?

Vad är djup ventrombos?

Låt oss börja med att klargöra begreppen. Djup ventrombos, eller DVT, är när en blodpropp bildas i en av de djupa venerna, oftast i benen.

  • Smärta? Japp!
  • Svullnad? Oftast!
  • Riskabelt? Absolut!

Läs mer om djup ventrombos i Läkartidningen här.

Så, hur hjälper stödstrumpor?

Stödstrumpor är designade för att ge kompression, särskilt runt ankeln som gradvis minskar när den rör sig upp längs benet. Denna design är avsedd att förbättra blodflödet i benen, vilket i sin tur kan ge en mängd hälsofördelar. Låt oss utforska detta mer detaljerat:

  1. Förbättrad blodcirkulation: När vi står eller sitter under en längre tid, har gravitationen en tendens att orsaka blodansamling i de nedre extremiteterna. Stödstrumpor lägger ett jämnt tryck längs benet, vilket hjälper blodet att röra sig uppåt och återvända till hjärtat. Bättre cirkulation kan också minska risken för bensvullnad och trötthet.
  2. Minskad risk för stagnation: Eftersom dessa strumpor ökar cirkulationen, hjälper de också till att förhindra att blodet stagnerar och koagulerar, vilket är en vanlig orsak till DVT. Genom att bibehålla ett konstant blodflöde minskas chansen att blodproppar bildas.
  3. Skydd för de ömtåliga venerna: Dina ben är utsatta för alla slags yttre påfrestningar varje dag. Oavsett om det är en stöt, ett skrap eller bara trycket från att stå upp länge, kan stödstrumpor fungera som ett skyddande skikt, vilket minskar risken för skador som kan leda till komplikationer.

Men allvarligt, fungerar det verkligen?

Jag förstår om du är skeptisk. Det kan vara svårt att tro att något så enkelt som ett par strumpor kan ha så många hälsofördelar. Men forskning och kliniska studier har visat att kompressionsstrumpor kan göra en betydande skillnad, särskilt när det gäller DVT (se https://www.internetmedicin.se/behandlingsoversikter/koagulation/djup-ventrombos-dvt/ och https://lakartidningen.se/wp-content/uploads/OldPdfFiles/2004/29432.pdf).

FördelBeskrivning
Minskad svullnadMindre vätskeansamling i benen leder till minskad svullnad.
Mindre trötthetBättre cirkulation innebär att dina ben känner sig lättare och mer energiska.
FörebyggandeRegelbunden användning av stödstrumpor kan verkligen minska risken för DVT-uppkomst, särskilt för de med högre risk.

Stödstrumpor eller kompressionsstrumpor är ett verktyg, ett skydd, och en hjälpande hand (eller fot!) i kampen mot djup ventrombos. Rådgör alltid med en läkare för att hitta rätt kompressionsklass för dina behov och ge dina ben den uppmärksamhet de förtjänar! Läs även:
Stödstrumpans funktion och många fördelar.

25 olika risker med stödstrumpor.

Publicerad:
Uppdaterad:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *