Om du är rädd om dina stöd- och kompressionsstrumpor ska du tvätta dem varsamt varje dag. Stödstrumporna bevarar då sitt tryck och håller länge. Du bör också tänka på att använda skor som håller foten på plats ordentligt. En rörlig fot i skon utsätter strumpan för onödigt slitage.
Dessutom så betyder det mycket hur din sko ser ut. Är skon hård och nöter på strumporna så kan stödstrumporna förstöras väldigt fort, och eftersom stödstrumpor har mer elasticitet än en vanlig strumpa så kan ett litet hål snabbt bli större och stödstrumpan förlorar all sin effekt.
Hur man sätter på sig stödstrumpor
Du ska sätta på dina stödstrumpor på morgonen när benet är som tunnast, och dra aldrig strumpan över knäleden (ifall det är en vanlig stödstrumpa). Håll naglarna korta så dessa inte skadar dina stödstrumpor. På- och avtagandet av stödstrumpor kan underlättas om du använder gummihandskar, och de skyddar också stödstrumpan. Vik aldrig ner den övre kanten på strumpan – det försämrar strumpans stödfunktion och skadar stödstrumpan. I artikeln ”när stödstrumpor ej får användas” berättar vi när stödstrumpor bör undvikas helt.
Stödstrumpa med kvalitet
Förutom de råd som vi gett dig ovan så bör du köpa stödstrumpor som håller en bra kvalité. Då håller de mycket längre och du kommer tjäna på det både i pengar och i tid i längden. En stödstrumpa är kasserad när trycket blir ojämnt eller när trycket har minskat kännbart. Här kan du läsa mer om olika material i stödstrumpor.
Har en stödstrumpa gått sönder bör du givetvis slänga paret, då de inte ger rätt tryck. Detta gäller framförallt om du använder dig av stödstrumpa med en hög kompressionsklass.
Läs mer om hur du tvättar och tar hand om dina stödstrumpor här.
Kommentarer