Hur hårt ska stödstrumpor sitta?

För att få ut bästa möjliga funktion av dina stödstrumpor är det viktigt att de har rätt passform och rätt tryck mot benet. Men, hur hårt ska stödstrumpor sitta? Stödstrumpor ska sitta tillräckligt hårt för att ge det stöd de är avsedda att ge samt förbättra blodcirkulationen, men de ska inte sitta så hårt att de orsakar obehag eller klämmer åt för mycket, det kan i så fall begränsa blodcirkulationen och ge motsatsen till avsedd effekt. De ska sitta åt ordentligt utan att skapa några veck.





Riktlinjer för hur hårt stödstrumpor bör sitta

  1. Användningssyfte: Beroende på varför du behöver stödstrumpor (t.ex. åderbråck, svullnad eller förebyggande av blodproppar) kan olika typer (t.ex. knälånga, lårlånga, stödstrumpbyxor eller anti-emobolismstrumpor) och kompressionsnivåer (klass 1-4) rekommenderas. Det är därför viktigt att förstå ditt individuella behov och att välja strumpor därefter.
  2. Komfort: Stödstrumpor ska kännas stödjande men inte vara obekväma. Om de klämmer åt för hårt eller orsakar smärta bör du prova en annan storlek eller lägre kompressionsnivå.
  3. Rätt kompressionsnivå: Det finns olika kompressionsnivåer och därför är det viktigt att välja den rätta nivån som rekommenderas av en läkare. Mild kompression innebär lägre tryck än kompressionsklass 1, ofta 8-14 mmHg. Kompressionsklass 1 ger en lätt kompression (15-21 mmHg) och kompressionsklass 4 ger hårdast kompression (35-46 mmHg), läs mer om kompressionsklasser här.
  4. Rätt passform: Det är viktigt att mäta benen korrekt och följa tillverkarens storlekstabell när du väljer stödstrumpor. Det är bäst att mäta dina ben tidigt på morgonen när de är minst svullna för att få den mest korrekta mätningen. Med rätt passform kan du använda högre kompression utan att det känns som att de sitter för hårt eller gör ont. Det kan vara en bra idé att få professionell hjälp av en läkare eller en specialist inom ortopedteknik. Här kan du läsa mer om hur du väljer storlek på stödstrumpor.
  5. Jämn kompression: Stödstrumpor bör erbjuda en jämn kompression längs benet, oftast med högre kompression närmare ankeln som gradvis minskar upp mot knäet eller låret så kallad graderad kompression. Med graderad kompression ökar sannolikheten att du kan ha riktigt tighta stödstrumpor utan att de ger en dålig komfort.
  6. Inga veck eller skrynklor: Se till att stödstrumporna inte har några veck eller skrynklor när de är på, eftersom detta kan hindra blodflödet och minska effektiviteten av kompressionen. Veck gör vanligtvis att stödstrumpan sitter för hårt på det ställe där vecket uppstår.
  7. Hur länge du ska bära dem: Din läkare kan rekommendera hur länge du bör bära stödstrumpor varje dag. Vissa personer kan behöva bära dem hela dagen, medan andra bara behöver dem under vissa aktiviteter eller under en viss period. Om du enbart ska bära dem för en kortare aktivitet kan de sitta betydligt hårdare än om du ska bära dem under hela dagen.
  8. Skötsel: Regelmässig tvätt och rätt skötsel av dina stödstrumpor kan hjälpa till att behålla deras kompressionsnivå och förlänga deras livslängd, dvs att de sitter tillräckligt hårt under en längre tid. Följ tillverkarens instruktioner för att säkerställa att du tar hand om dina stödstrumpor på rätt sätt. Annars finns en risk att de inte kommer sitta tillräckligt hårt efter ett mindre antal användningar.
  9. Utvärdering över tid: Eftersom dina behov och din kroppsform kan förändras över tid kan det bli så att dina stödstrumpor antingen sitter för hårt eller för löst efter ett tag. Därför är det viktigt att du regelbundet utvärderar passformen och komforten med dina stödstrumpor och överväger att skaffa nya om de inte längre sitter lagom tight.

Om du är osäker på passformen eller komforten med dina stödstrumpor, kan det vara en bra idé att rådfråga en läkare eller en specialist inom ortopedteknik.

FAQ kring hur hårt stödstrumpor ska sitta

Hur blir det när stödstrumpor sitter för hårt?

Om stödstrumpor sitter för hårt kan det leda till klämning och cirkulationsproblem, vilket motverkar syftet med kompressionen. Det kan även orsaka obehag, rodnad eller smärta i benen. Därför är det viktigt att välja rätt storlek och kompressionsnivå för att undvika dessa problem och få de önskade fördelarna av stödstrumporna.

Vilket tryck ska man ha på stödstrumpor?

Det korrekta trycket på stödstrumpor varierar beroende på dina medicinska behov och kan variera mellan 15 till 40 mmHg eller mer. Det är bäst att konsultera en läkare eller en specialist inom ortopedteknik för att fastställa den optimala kompressionsnivån för din situation.

Hur ska stödstrumpor kännas?

Stödstrumpor ska kännas stödjande och bekväma, utan att orsaka något obehag eller smärta. De bör ge en jämn kompression längs benet, med en stramare känsla närmare ankeln som gradvis minskar upp mot knäet eller låret. Om stödstrumporna känns för tighta, orsakar obehag eller smärta, bör du ta en större storlek eller en lägre kompressionsnivå.

Vi rekommenderar att du alltid rådfrågar din vårdgivare innan du skaffar ett par stödstrumpor med kompressionsnivå 2 eller högre. Du kanske även vill läsa:

Stödstrumpans funktion och många fördelar.

Potentiella biverkningar med stödstrumpor.

Stödstrumpors kompressionsklasser.





Publicerad:
Uppdaterad:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *