Dålig blodcirkulation i fötterna och benen?

Blodcirkulationen förbättras genom att muskelpumpen i benen används. Cirkulationsförbättrande övningar är till exempel promenader, cykling och att gå i trappor. Motion är en färskvara, därför bör du motionera flera gånger i veckan. Enligt hjärforskare Anders Hansen blir vi smartare av att motionera, gärna 30 minuter vid varje tillfälle.

Dålig blodcirkulation benen

Ibland kan svullna eller trötta fötter bli betydligt piggare genom att endast använda ett par stödstrumpor och att tänka på att inte sitta stilla under långa perioder. Försvinner inte tröttheten vid användandet av stödstrumpor kan det bero på något mer allvarligt. Du bör därför i sådana fall prata med någon läkare om problemet.

Svullna ben och fötter

Ibland kan blodcirkulationen orsaka att benen och framförallt fötterna svullnar upp. Detta beror på att blodet inte cirkulerar som det ska, och resulterar i att blodet blir syrefattigt. När man känner detta bör man genast förebygga med stödstrumpor. Annars kan tröttheten och svullnaden i fötterna förvärras och påverka livet i övrigt. I vissa jobb där man sitter still eller står på samma plats under långa perioder kan det vara bra att förebyggande använda stödstrumpor. Tänk dock på att inte sova med stödstrumpor.

Så här förbättrar du blodcirkulation i svulla ben och fötter

Är du ofta stillasittande bör du dagligen, med sträckt knä, göra kraftiga fotrörelser då du växelvis böjer och sträcker vristen. När du står kan du göra upprepade så kallade tåhävningar för att öka cirkulationen. För att minska svullnad och trötthetskänsla i benen kan högläge av benen vara till god hjälp. Stödstrumpor förbättrar blodcirkulationen men kan aldrig helt ersätta ditt behov av daglig och vardaglig motion. Läs avsnittet om ”stödstrumpors påverkan på blodcirkulationen” för mer information.

Källor:

https://www.1177.se/Kalmar-lan/liv–halsa/fysisk-aktivitet-och-traning/trana-for-din-hjarna—en-forelasning-med-anders-hansen/

https://www.apoteket.se/tema/fot/artikel-stodstrumpor/

Publicerad:
Uppdaterad:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *