När du ej bör använda stödstrumpor

För att du säkert ska kunna använda stödstrumpor behöver du veta om ett par saker som vi tar upp i den här artikeln. En av dom är att du aldrig bör använda stödstrumpor på natten när du sover (om inte din läkare säger motsatsen). Det beror dels på att du inte märker om något skulle hända med benen och dels för att när du ligger ned minskar trycket på benen så stödstrumpor gör då alltså ingen direkt nytta.

Medicinska stödstrumpor – Dam

Medicinska stödstrumpor – Herr

När du ej bör använda stödstrumpor

När är det inte bra med stödstrumpor?

Det finns ett antal olika sjukdomar och sympton då det inte heller är bra att använda stödstrumpor eller kompressionsstrumpor. Du ska inte använda dem vid vätskande eksem, vätskande bensår, vid hudinfektioner, vid nedsatt arteriell cirkulation (s k fönstertittarsjuka) eller vid symptomgivande arteriell insufficiens.

Det finns en mängd andra sjukdomar där det kan vara direkt olämpligt att använda stödstrumpor. Vi kan tyvärr inte skriva alla dessa här, utan det är någonting som du får ta med din läkare. Det är framförallt sjukdomar som har med blodcirkulationen eller bensår att göra då stödstrumpor bör undvikas. Det gäller dock inte om du har en dålig blodcirkulation. Då är stödstrumpor bara positivt.

Medicinska stödstrumpor – Dam

Budget

SupCare kompressions-strumpor

SupCare kompressionsstrumporMer infoKompression: Klass 2
Populär

JOBST UltraSheer knästrumpor

Jobst UltraSheer knästrumporMer infoKompression: Klass 2
Premium

JOBST Opaque knästrumpor

Jobst Opaque knästrumporMer infoKompression: Klass 2

Medicinska stödstrumpor – Herr

Budget

Klassiska stödstrumpor, 12 mmHg

supCare kompressionsstrumporMer infoKompression: Mild
Populär

JOBST Casual for Men

Knähög kompressionsstrumpaMer infoKompression: Klass 1
Premium

JOBST ForMen Explore (RAL)

Jobst Opaque KnästrumporMer infoKompression: Klass 2

Sova med stödstrumpor

När du ligger ner behöver blodet inte pumpas upp i kroppen eftersom din kropp då befinner sig i ett horisontellt läge. I detta läge försvinner normalt sett eventuella svullnader i ben och fötter av sig självt. Det är även därför man avråds från att sova med stödstrumpor eftersom det extra stödet inte är nödvändigt när du sover.

Utöver det så utgör det även en risk att sova med stödstrumpor eftersom du inte är medveten om vad som händer med dina ben under din sömncykel och det är således svårt att ha uppsikt över eventuella problem som kan uppstå. Exempelvis kan de stoppa blodcirkulationen om du antingen valt för små stödstrumpor som sitter för hårt eller om stödstrumporna veckar sig när du sover. Detta kan om du har otur medföra problem med blodomloppet. Läs mer om att sova med stödstrumpor här.

Ett bra tips för dig med svullna fötter och ben är att gå och vila med benen i högläge en kortare tid innan läggdags. Tenderar du att snabbt bli svullen om benen, så rekommenderar vi dig att sätta på dig stödstrumporna direkt när du stiger upp på morgonen.

En stödstrumpa bör sitta åt men inte så det gör ont

Du bör inte ha stödstrumpor som sitter för tajt så det gör ont. Detta kan skada benet och göra så blodet slutar att cirkulera istället för att göra det motsatta. Däremot är det bra om de sitter åt och klämmer på benet. Vilket tryck en stödstrumpa bör ha kan du läsa mer om i avsnittet ”kompressionsklasser”. Där finns också fakta om de olika klasserna och vilken klass som passar ditt behov. Du kanske även är intresserad av:

20 potentiella biverkningar av stödstrumpor.

Stödstrumpans funktion och fördelar.

Publicerad:
Uppdaterad:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *