Varför är stödstrumpor magiska för din blodcirkulation?

Vi har alla hört talas om stödstrumpor, men hur många av oss vet egentligen varför de är så fantastiska för vår blodcirkulation? Låt oss dyka ner i detta ämne och upptäcka varför dessa strumpor är mer än bara ett modeuttalande.

En liten lektion i blodcirkulation

För att förstå varför stödstrumpor är så bra behöver vi först förstå lite om hur blodcirkulationen fungerar. Vårt hjärta pumpar blod genom våra artärer ut till kroppens alla delar. Efter att ha levererat syre och näringsämnen till vävnaderna, återvänder blodet genom venerna tillbaka till hjärtat. Men, och här kommer knepet, för att blodet ska kunna röra sig uppåt, mot hjärtat, behöver det lite hjälp, särskilt i benen.

Stödstrumpans superkraft

När vi tänker på superkrafter kanske vi föreställer oss flygande hjältar eller osynlighet, men kompressionsstrumpor har sin egen unika superkraft: förmågan att ge vårt blodcirkulationssystem en hjälpande hand. Dessa strumpor är utformade för att ge gradvis kompression längs benet. Vid ankeln, där trycket från stillastående blod är som störst, är kompressionen som tätast. När du rör dig uppåt längs benet minskar detta tryck gradvis. Denna design hjälper till att ”driva” eller ”pressa” blodet uppåt, vilket underlättar för blodet att återvända till hjärtat. Det är som att ha en liten, osynlig hjälpare som ständigt masserar dina ben, vilket uppmuntrar blodet att fortsätta sin resa uppåt.

Kompressionsstrumpor ger gradvis kompression längs benet och har därmed denna kraft, men tänk på att det även finns stödstrumpor med jämn kompression och som därmed har en sämre förmåga att förbättra blodcirkulationen. Var därför noggran i ditt val av stödstrumpor. Läs mer om skillnaden mellan kompressionsstrumpor och stödstrumpor här.

Varför är detta så viktigt?

Blodcirkulation är livets rytm. När detta system inte fungerar som det ska, kan det leda till en rad problem. Om blodet inte kan cirkulera effektivt, kan det börja samlas i benen. Detta kan orsaka svullnad, en känsla av tyngd och trötthet. Men det stannar inte där. Dålig cirkulation kan också leda till mer allvarliga tillstånd som åderbråck – dessa uppstår när venerna blir svaga och blod samlas, vilket får dem att vidga sig och bli synliga. Läs mer om hur kompressionsstrumpor kan motverka åderbråck. I värsta fall kan dålig cirkulation leda till blodproppar, vilket kan vara livshotande. Stödstrumpor, genom sin enkla men effektiva design, kan avsevärt minska dessa risker.

Men det är inte allt!

Förutom att ge vår cirkulation en boost, har stödstrumpor andra fördelar som kanske inte är lika uppenbara vid första anblicken. Genom att förbättra blodflödet kan stödstrumpor också minska svullnad, vilket kan vara särskilt användbart för dem som spenderar mycket tid på fötterna. Dessutom kan förbättrad cirkulation hjälpa till att leverera mer syre till musklerna, vilket kan minska trötthet och smärta. Kompressionsstrumpor kan även förbättra återhämtningen för idrottsmän. Och om det inte var nog, kan regelbunden användning av stödstrumpor även minska risken för vissa hudförändringar som kan uppstå på grund av dålig cirkulation. Så, även om de kanske ser ut som vanliga strumpor, har stödstrumpor en hel del tricks upp i ärmarna!

Varför är stödstrumpor bra för blodcirkulationen?

Stödstrumpor är bra för blodcirkulationen då de ger gradvis kompression längs benet, vilket hjälper till att ”driva” blodet uppåt och underlättar blodets återkomst till hjärtat, vilket därmed förbättrar blodcirkulationen. Denna kompression minskar risken för blodansamling och svullnad i benen. Sök därför stödstrumpor med gradvis kompression istället för jämn kompression för att nå denna effekt, vanligtvis kan du vara säker ifall de kallas kompressionsstrumpor.

Fråga en läkare eller specialist om hjälp att välja rätt stöd- eller kompressionsstrumpa för just dina behov. Stödstrumpor är för alla som vill ge sin blodcirkulation en hjälpande hand. Så varför inte ge dem ett försök? Dina ben kommer att tacka dig!

Vidare läsning: Fler fantastiska funktioner som stödstrumpor har.

Källor:

https://www.1177.se/Stockholm/sjukdomar–besvar/hjarta-och-blodkarl/blodkarl/aderbrack-i-benen/

https://mabs.se/om-kompression/

https://www.vardvaskan.se/blogg/fordelar-med-stodstrumpor

https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/artiklar-1/klinisk-oversikt/2016/10/nya-behandlingar-av-aderbrack-med-goda-resultat/

https://lakartidningen.se/wp-content/uploads/OldPdfFiles/2004/29432.pdf

Publicerad:
Uppdaterad:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *