Korrekt använding av stödstrumpor

Stödstrumpor är en värdefull resurs för att förbättra cirkulationen, lindra svullnad och främja benhälsa. Men för att dra full nytta av deras fördelar är det viktigt att använda dem på rätt sätt. Låt oss utforska några enkla riktlinjer för att säkerställa korrekt användning och maximal effektivitet av stödstrumpor.

Rådfråga en specialist

Innan du börjar använda stödstrumpor är det alltid klokt att konsultera en läkare eller en specialist. De kan bedöma dina specifika behov och rekommendera rätt kompressionsnivå samt ge anvisningar om hur ofta och hur länge du bör använda dem.

Hitta rätt storlek och stil

Att hitta rätt storlek och stil på dina stödstrumpor är av avgörande betydelse för att säkerställa att de fungerar korrekt och ger maximal nytta. En illa passande strumpa kan vara ineffektiv och obekväm. Här är några viktiga steg för att hjälpa dig att göra det rätta valet:

Mät dina ben noggrant

Innan du köper stödstrumpor är det viktigt att mäta dina ben noggrant. Använd ett måttband och notera omkretsen på flera ställen längs benet, inklusive ankeln, vaden och låret för att få en indikation om storleken du behöver. Här kan du läsa mer om hur du ska mäta och välja storlek.

Förstå kompressionsnivån

Kompressionsstrumpor finns i olika kompressionsnivåer, från lätt till extra kraftig. Din läkare eller specialist kommer att rekommendera rätt nivå baserat på dina medicinska behov. Det är viktigt att följa deras rekommendationer noggrant.

Välj rätt stil

Stödstrumpor finns i olika stilar, inklusive knästrumpor, lårstrumpor och strumpbyxor. Ditt val beror på vilket område av benen som behöver kompression. Till exempel, om du har problem med svullnad i foten och vristen, kan knästrumpor vara tillräckliga. Å andra sidan, om du har svullnad längre upp på benet, kan lårstrumpor vara mer lämpliga. Läs mer om valet mellan knähöga och lårhöga stödstrumpor här. Vidare finns de med öppen eller sluten tå. Välj ett par stödstrumpor med öppen tå om det är varmt ute eller om du bär öppna skor.

Prova på och konsultera en specialist

När du har mätt dina ben och har en uppfattning om vilken storlek och stil du behöver, är det klokt att prova på stödstrumporna innan du köper dem. Detta kan hjälpa dig att kontrollera passformen och komforten. Om möjligt, konsultera med din läkare eller en specialist i kompressionsstrumpor för att säkerställa att du gör rätt val.

Att välja rätt storlek och stil på dina stödstrumpor är grundläggande för att uppnå önskad effekt. Genom att mäta ordentligt, förstå kompressionsnivån och välja rätt stil kan du säkerställa att dina stödstrumpor passar perfekt och ger den kompression som behövs för att främja cirkulation och benhälsa.

Sätt på stödstrumporna korrekt och undvik vanliga misstag

Att sätta på stödstrumpor korrekt är avgörande för att dra full nytta av deras kompressionseffekt och undvika obehag. Här är några vanliga misstag och hur du kan undvika dem:

Rätt metod för att sätta på stödstrumpor

Det finns en specifik metod för att sätta på stödstrumpor som säkerställer att de sitter jämnt och slätt längs benet. Här är stegen:

 1. Rulla strumpan inuti ut: Börja med att rulla strumpan inuti ut så att hälen är ute.
 2. Placera foten i strumpan: Sätt in din fot i strumpan och försäkra dig om att hälen är ordentligt på plats.
 3. Rulla upp strumpan: Rulla upp strumpan längs benet, försiktigt och utan att vika eller dra i den. Se till att inga veck eller skrynklor bildas längs benet.

Vanliga fel vid påklädnad

Här är några vanliga fel som många gör när de sätter på stödstrumpor och hur du undviker dem:

 • Veck och skrynklor: Om du inte rullar upp strumpan jämnt kan det leda till veck och skrynklor längs benet, vilket minskar kompressionens effektivitet. Använd rätt metod som beskrivs ovan.
 • Dubbelslå strumpan: Att dubbelvika strumpan över foten kan orsaka onödig press och obehag. Se till att strumpan är helt utrullad.
 • Strumpan rullar ner: Om strumpan tenderar att rulla ner längs benet under dagen kan det vara ett tecken på att den inte har korrekt storlek. Se till att du har valt rätt storlek och kompressionsnivå.

Undvik obehag genom att följa rätt teknik

För att undvika obehag och få ut det bästa av din stödstrumpor, följ dessa tips:

 • Ta din tid när du sätter på dem för att säkerställa att de sitter jämnt.
 • Undvik att använda naglar eller ringar som kan skada strumpan.
 • Om du har svårt att sätta på dem själv, överväg att använda en strumppådragare, ett praktiskt hjälpmedel som gör processen enklare.

Att sätta på stödstrumpor korrekt och undvika vanliga misstag är avgörande för att uppnå bästa möjliga resultat och komfort. Genom att använda rätt teknik och undvika felaktiga metoder kan du säkerställa att dina stödstrumpor fungerar effektivt för att främja cirkulation och benhälsa.

Ta hand om och uppdatera dina stödstrumpor

Rätt vård av dina stödstrumpor förlänger deras livslängd och effektivitet. Här kan du läsa mer om hur du bäst tar hand on dina stödstrumpor, men det handlar främst om följande faktorer:

 • Tvätta dem varsamt enligt tillverkarens anvisningar.
 • Undvik att använda starka tvättmedel eller blekmedel.
 • Torka dem luftigt och undvik direkt solljus.

Stödstrumpor tappar också gradvis sin elasticitet och kompressionseffektivitet över tid. Det är viktigt att regelbundet byta ut dem enligt din läkares rekommendationer för att säkerställa att de fortsätter att vara effektiva.

Sammanfattning av korrekt användning av stödstrumpor

TipsBeskrivning
Rådfråga en specialistFå rätt rekommendationer för din situation.
Hitta rätt storlek och stilMät noggrant och välj enligt rekommendationer.
Sätt på stödstrumporna korrektFölj rätt metod för att undvika skador på strumpan.
Undvik veck och skrynklorSe till att strumpan sitter jämnt längs benet.
Använd dem regelbundetFölj din läkares råd om användningens frekvens.
Vårda dem på rätt sättTvätta dem varsamt och torka dem luftigt.
Byt ut dem regelbundetÄven om det kostar behöver de bytas regelbundet då de tappar i elasticitet och kompressionseffektivitet över tid.

Med dessa enkla riktlinjer kan du använda stödstrumpor på ett korrekt sätt och maximera deras fördelar för cirkulation och benhälsa. Kom ihåg att samråda med en läkare eller specialist för att få skräddarsydda råd som passar dina specifika behov.

Läs om när du inte bör använda stödstrumpor här.

Du kanske också vill läsa om stödstrumpors funktion och fördelar här.


Publicerad:
Uppdaterad:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *