Hur blodcirkulationen påverkas av stödstrumpor

Hjärtat pumpar blodet genom pulsådrorna (artärerna) ut i kroppen och återförs till hjärtat via andra blodådror (venerna). Blodet försörjer cellerna i kroppen med näringsämnen och syre. När musklerna kring venerna spänns, trycks venerna ihop och blodet transporteras mot hjärtat. I venerna finns klaffar som fungerar som en backventil som förhindrar blodet att samlas i ben och fötter.

Stödstrumpa blodcirkulation

När vadmuskeln arbetar, pressas undre klaffen ihop och den övre klaffen öppnas och blodet skjutsas upp mot hjärtat. För att blodcirkulationen ska fungera måste klaffarna och muskelpumpen fungera. Det är här en stödstrumpa kan göra nytta genom att stödstrumpor har ett sådant tryck att blodet trycks tillbaka till hjärtat. Då kan blodet syresättas igen och pumpas ut och ge syre till kroppen. På så sätt blir kroppen friskare och benen blir piggare. Fastnar blodet länge i benen kan sår eller eksem förvärras eller att benet/foten svullnar upp och blir tjock och tung. Läs vidare om hur man kan motverka ”trötta och svullna ben”.

En stödstrumpa hjälper mot svullna ben genom att förbättra blodcirkulationen

Vid stor påfrestning på klaffen, eller vid blodpropp, kan klaffen skadas och läckage uppstå. Detta försämrar blodcirkulationen i benen och en svullnad uppstår. När benen sväller och mängden vätska mellan cellerna ökar, ökar trycket i omgivande vävnad. Om svullnaden blir kronisk blir huden sämre försörjd av syre och näring. Det kan i sin tur leda till glansig, tunn och skör hud, och risk för bensår. Förebygg med rätt träning och stödstrumpor!

Då kan blodcirkulationen försämras av stödstrumpor

Ibland kan en stödstrumpa snarare ge negativa effekter än positiva på blodcirkulationen. Det kan vara ifall man använder sig t ex av en för stark kompression eller en för liten storlek eller passform eller annan felaktig användning av stödstrumpor. Ska du använda en stödstrumpa med kompressionsklass 2 bör du haft stödstrumpor med samma tryck tidigare, eller höra med din läkare. Det är oftast inte skadligt med ett starkt tryck, men det är alltid bäst att vara på den säkra sidan. Här kan du även läsa mer om varför du inte bör sova med stödstrumpor.

Publicerad:
Uppdaterad:

Kommentarer

  1. Innehåll artikel
    En stödstrumpa hjälper blodcirkulationen och svullna ben
    Då blodcirkulationen kan försämras av stödstrumpor
    Var finns logiken här????
    Eller har jag missat något?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *