Olika typer av stödstrumpor

Stödstrumpor har blivit alltmer populära på grund av deras många hälsofördelar. Men visste du att det finns flera olika typer av stödstrumpor? Låt oss dyka ner i detaljerna!

Varför använda stödstrumpor?

Stödstrumpor hjälper till att förbättra blodcirkulationen i benen. De kan minska svullnad, trötthet och tyngdkänsla i benen. De är särskilt användbara för personer som står eller sitter under långa perioder. Det finns många fler fördelar än dessa, du kan läsa om dem här.



Typer av stödstrumpor

Graderade stödstrumpor eller kompressionsstrumpor

Dessa strumpor är den vanligaste typen av stödstrumpor. De är utformade för att ge mest tryck vid ankeln, vilket gradvis minskar ju högre upp på benet du kommer. Detta hjälper till att driva blodet uppåt och förhindra svullnad och blodproppar. De är särskilt användbara för personer som reser mycket, eftersom de kan förhindra djup ventrombos (DVT) under långa flygningar eller bilresor. De kallas oftast för medicinska stödstrumpor eller medicinska kompressionsstrumpor.

Anti-embolismstrumpor

Dessa strumpor är särskilt utformade för personer som är sängliggande eller som nyligen har genomgått en operation. De hjälper till att förhindra blodproppar genom att förbättra blodflödet i benen. De skiljer sig från graduerade strumpor genom deras specifika design för dem som är mindre aktiva. Anti-embolismstrumpor är ofta vita och designade för att vara lättare att inspektera benen, vilket är användbart på sjukhus för att övervaka för tecken på DVT eller andra komplikationer.

Diabetikerstrumpor

För personer med diabetes kan fotvård vara särskilt viktig. Diabetikerstrumpor är utformade för att minska trycket i fotområdet, förhindra blåsor och sår och hålla fötterna torra för att minska risken för svampinfektioner. Läs mer om stödstrumpans fördelar för diabetiker.

Sportkompressionsstrumpor

Dessa strumpor är populära bland idrottare eftersom de kan förbättra prestanda, minska trötthet och påskynda återhämtningen efter träning. De ökar blodflödet och syresättningen till och från musklerna. De kan även lindra besvären av samt förhindra gubbvad pga trycket som hjälper till att stabilisera musklerna samt att de främjar bortforsling av slaggprodukter. Läs mer om stödstrumpans fördelar för idrottare.

Olika kompressionsnivåer

Stödstrumpor finns i olika kompressionsnivåer, mätt i mmHg (millimeter kvicksilver). Ju högre siffra, desto större tryck. Stödstrumpor med tryck över 20 mmHg bör enbart användas efter läkares eller en specialists inrådan.

KompressionsnivåAnvändning
8-15 mmHgLätt kompression för dagligt bruk
15-20 mmHgFör dem som står mycket under dagen
20-30 mmHgMedicinsk användning, efter operation eller vid svårare svullnad
30 mmHg och uppåtEndast på läkares inrådan

Knä-höga och lår-höga stödstrumpor samt stödstrumpbyxor.

Du kan även välja hur höga stödstrumporna ska vara, dvs hur långt upp på benet de sträcker sig. läs våra artiklar om knähöga och lårhöga stödstrumpor resp stödstrumpbyxor.

Hur väljer man rätt stödstrumpa?

Det är viktigt att välja rätt typ och kompressionsnivå beroende på dina behov. Konsultera alltid en läkare eller specialist innan du väljer stödstrumpor med hög kompression.

Mät dina ben

För att få rätt passform är det viktigt att mäta dina ben. Mät omkretsen av din ankel, vaden och ibland låret, beroende på strumplängden du önskar. Här kan du läsa mer om hur du mäter och väljer rätt storlek.

Bestäm kompressionsnivå

Som nämnts tidigare finns det olika kompressionsnivåer. Ditt val bör baseras på dina specifika behov. Om du är osäker, konsultera en läkare eller specialist.

Materialval

Stödstrumpor finns i olika material, inklusive bomull, mikrofiber och ull m fl. Valet av material kan påverka komfort, hållbarhet och hur väl de andas. Läs mer om olika materialval här.

Estetik och stil

Förutom funktion kan du också tänka på estetik. Det finns många stilar och färger att välja mellan, så du behöver inte kompromissa med din personliga stil.

Slutsats

Att välja rätt stödstrumpa kan göra en stor skillnad i ditt dagliga liv, oavsett om du behöver dem av medicinska skäl eller bara för komfort. Genom att förstå de olika typerna och hur man väljer rätt kan du enkelt diskutera med din läkare eller en specialist för att göra ett optimalt val för just dina ben.

Här kan du läsa mer om fördelar med stödstrumpor samt risker med stödstrumpor.




Publicerad:
Uppdaterad:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *