Är stödstrumpor bra för gravida?

Graviditet är en av de mest fantastiska perioderna i en kvinnas liv, men det kommer också med sin beskärda del av utmaningar! Bland dessa utmaningar finns fysiska förändringar som kan påverka benen och fötterna. Här kommer stödstrumpor in i bilden. Men är de verkligen bra för gravida kvinnor? Låt oss ta reda på det.

Varför sväller benen under graviditeten?

En av de mest märkbara fysiska förändringarna som många gravida kvinnor upplever är svullnad i benen. Men vad är orsaken till detta?

 1. Ökad blodvolym: Under graviditeten ökar kroppens blodvolym med nästan 50% för att stödja både mamman och det växande barnet. Denna ökning kan leda till ökat tryck på venerna, särskilt de i benen, vilket kan orsaka svullnad.
 2. Hormonella förändringar: Graviditeten medför en ökning av vissa hormoner, inklusive progesteron. Detta hormon får blodkärlens väggar att slappna av och vidga sig, vilket kan leda till vätskeansamling och svullnad.
 3. Tryck från livmodern: När livmodern växer och barnet blir större, kan det lägga tryck på de stora venerna i bäckenet. Detta tryck kan hindra blodflödet från benen tillbaka till hjärtat, vilket leder till ansamling av blod i benen och därmed svullnad. Nedan finner du några rekommenderade stödstrumpbyxor för gravida.
Budget

RelaxMaternity Stödstrumpbyxa för gravida

RelaxMaternityMer infoKompression: Mild
Populär

Stödstrumpbyxa för gravida i mikrofiber

Stödstrumpbyxa för gravida i mikrofiberMer infoKompression: Klass 1
Premium

JOBST Maternity Opaque

JOBST Maternity OpaqueMer infoKompression: Klass 1,2

Hur kan stödstrumpor hjälpa gravida kvinnor?

Stödstrumpor är inte bara för dem som har cirkulationsproblem eller för dem som spenderar mycket tid stående på sina fötter. De kan vara en riktig räddare i nöden även för gravida kvinnor. Men hur?

 1. Minskad svullnad: Stödstrumpor ger gradvis kompression, särskilt runt ankeln och minskar gradvis uppåt. Denna kompression hjälper till att driva blod och lymfvätska uppåt, vilket minskar svullnaden som ofta ses i fötter, vrister och ben under graviditeten.
 2. Förebyggande av åderbråck: På grund av det ökade trycket på venerna under graviditeten, kan vissa kvinnor utveckla åderbråck. Stödstrumpor hjälper till att förbättra blodflödet och minska risken för att dessa åderbråck utvecklas eller blir värre, läs mer om det här.
 3. Lindring från smärta och tyngd: Många gravida kvinnor rapporterar en känsla av tyngd eller trötthet i benen, särskilt i slutet av dagen. Stödstrumpor kan erbjuda lindring genom att stödja venerna, minska svullnaden och förbättra cirkulationen.

Tabell: Fördelar med stödstrumpor för gravida

FördelBeskrivning
Minskad svullnadGenom att ge kompression och stödja blodflödet kan stödstrumpor minska vätskeansamling och svullnad i benen, vilket är särskilt värdefullt under graviditetens senare stadier.
Förebyggande av åderbråckRegelbunden användning av stödstrumpor kan minska risken för att utveckla åderbråck under graviditeten eller förhindra att befintliga åderbråck blir värre.
SmärtlindringGenom att förbättra cirkulationen och minska svullnaden kan stödstrumpor erbjuda lindring från den smärta eller tyngd som många gravida kvinnor upplever i benen.

Vilken typ av stödstrumpor bör gravida välja?

Stödstrumpor för gravida är huvudsakligen till för att lindra besvär av svullnad, trötthet, åderbråck och kramp i benen. När du som gravid ska välja stödstrumpor bör du beakta följande:

 1. Kompression: Stödstrumpor klassificeras efter deras kompressionsnivå, vilket mäts i mmHg (millimeter kvicksilver). För de flesta gravida är en lätt till medelhög kompression (ca 15-20 mmHg eller 20-30 mmHg) tillräcklig. Det är bäst att rådfråga en läkare eller sjuksköterska om vilken kompressionsgrad som är lämplig för just dig.
 2. Typ av strumpa: Det finns olika typer av stödstrumpor:
  • Knästrumpor: Dessa täcker benet upp till knäet och kan vara lämpliga för dem med svullnad enbart i underbenen.
  • Lårhöga strumpor eller strumpbyxor: Vanligare bland gravida då de är lämpliga för kvinnor som upplever svullnad även upp över låren eller som har åderbråck högre upp på benen. Läs mer om knä- och lårhöga stödstrumpor här.
 3. Material: Stödstrumpor finns i olika material som nylon, bomull, spandex och mikrofiber m fl. Välj ett material som känns bekvämt och andas bra, särskilt om du är gravid under de varmare månaderna. Här hittar du en guide över olika materialval i stödstrumpor.
 4. Storlek: Det är viktigt att strumporna sitter bra och inte skär in någonstans. För att säkerställa rätt passform bör du mäta dina ben (vanligtvis ankelns och vadmuskeln’s omkrets samt benets längd) enligt tillverkarens instruktioner, läs mer om storleksval här.
 5. Öppen tå eller sluten tå: Vissa föredrar öppen tå, särskilt om de har problem med tårna eller vill kunna bära öppna skor.
 6. Estetik: Förutom funktion kan du också tänka på hur strumporna ser ut. Det finns många stilar och färger att välja mellan, så du behöver inte nödvändigtvis kompromissa med din personliga stil.

Innan du köper stödstrumpor bör du alltid rådgöra med din läkare eller barnmorska för att säkerställa att de är lämpliga för dig.

Genom att erbjuda dessa fördelar kan stödstrumpor vara en ovärderlig del av en gravid kvinnas garderob, och ge henne den komfort och lindring hon behöver under denna fantastiska men speciella tid i sitt liv. Så om du väntar barn eller känner någon som gör det, kan det vara värt att överväga att lägga till några par stödstrumpor i garderoben!

Du kanske också är intresserad av:

Stödstrumpans funktion och fördelar.

Risker med stödstrumpor.

Budget

RelaxMaternity Stödstrumpbyxa för gravida

RelaxMaternityMer infoKompression: Mild
Populär

Stödstrumpbyxa för gravida i mikrofiber

Stödstrumpbyxa för gravida i mikrofiberMer infoKompression: Klass 1
Premium

JOBST Maternity Opaque

JOBST Maternity OpaqueMer infoKompression: Klass 1,2

Publicerad:
Uppdaterad:
Källor: https://aderbracksklinikerna.se/stodstrumpor-och-graviditet/ https://www.apoteket.se/kategori/gravid/svullna-ben/

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *