Hur man tvättar och sköter om sina stödstrumpor

Stödstrumpor (eller kompressionsstrumpor) är en vardagshjälte för många. De hjälper till att förbättra blodcirkulationen och minska svullnad och det är lätt att bli kär i dem. Men hur ser man till att ett par som man gillar håller riktigt länge? Här kommer några fina tips!

Tvättinstruktioner för stödstrumpor

 • Sköljning före tvätt: Innan du ens tänker på tvättmaskinen, skölj dina stödstrumpor under kallt rinnande vatten. Detta steg hjälper till att lösa upp smuts, svett och oljor, vilket gör den efterföljande tvätten mer effektiv. Genom att skölja för hand först kan du också minska risken för att strumporna nöts ut i maskinen.
 • Maskintvätt: Välj ett skonsamt tvättmedel, helst ett som är framtaget för ömtåliga plagg. Placera strumporna i en tvättpåse för att skydda dem från att trassla in sig med andra kläder. Använd ljummet vatten och en skonsam tvättcykel. Undvik sköljmedel eftersom det kan minska strumpornas kompressionsegenskaper.
 • Handtvätt: Om du vill vara extra försiktig med dina stödstrumpor, tvätta dem för hand. Fyll en balja med kallt vatten och tillsätt en liten mängd tvättmedel. Låt strumporna ligga i blöt i 5-10 minuter. Massera dem sedan försiktigt med dina händer, men gnugga inte för hårt. Skölj noga tills allt tvättmedel är borta.
Torkning av stödstrumpor

 • Lufttorka: Efter du är klar med tvätten, pressa försiktigt ut överflödigt vatten och häng eller lägg dem plant för att lufttorka. Direkt solljus kan bleka färgen, så det är bäst att torka dem i skuggan.
 • Torktumlare: Om du väljer att använda en torktumlare, se till att den är inställd på låg värme. Höga temperaturer kan nämligen skada elastiken i strumporna.

Förvaring av stödstrumpor

 • Rulla, inte vika: När strumporna är torra, rulla dem försiktigt istället för att vika. Detta hjälper till att behålla deras form och förhindrar även att elastiken sträcks ut.
 • Använd separata lådor: För att hålla dina stödstrumpor organiserade och lättillgängliga, överväg att ha en separat låda eller påse bara för dem.

Övriga tips för dina stödstrumpor

 • Använd inte blekmedel: Även om du kanske vill få dina vita stödstrumpor att se skinande rena ut, bör du undvika blekmedel helt. Blekmedel kan försvaga de elastiska fibrerna i strumporna, vilket minskar deras kompressionsegenskaper och livslängd.
 • Undvik att sträcka ut dem: Var extra försiktig när du tar på och av dina stödstrumpor. Använd båda händerna och rulla dem upp eller ner för benet istället för att dra. Om du drar för hårt kan du skada elastiken.
 • Rotation mellan flera par: Om du bär stödstrumpor dagligen, överväg att ha flera par. Genom att rotera mellan olika par kan du minska slitage på varje enskilt par, vilket förlänger deras livslängd.
 • Undvik skarpa föremål: Se upp för naglar, smycken eller andra vassa föremål när du hanterar dina stödstrumpor. Ett litet hål eller reva kan snabbt förvandla dina perfekta stödstrumpor till ett par som inte längre ger rätt kompression.
Publicerad:
Uppdaterad:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *