Hur man väljer rätt storlek på stödstrumpor?

Att välja rätt storlek på stödstrumpor är avgörande för att uppnå både önskad komfort och största möjliga terapeutiska effekt. Här är en utförlig guide för att hjälpa dig göra rätt val.

Varför är storleken viktig?

Att välja rätt storlek på stödstrumpor är inte bara en fråga om komfort, utan det har också direkt inverkan på strumpornas effektivitet och funktion. Här är några skäl till varför storleken spelar en så stor roll:

  • Effektiv kompression: Stödstrumpor fungerar genom att ge kompression, vilket hjälper till att förbättra blodcirkulationen. Om strumporna är för lösa kommer de inte att ge tillräckligt med tryck, vilket minskar deras effektivitet. Om de däremot är för tajta kan de klämma åt för mycket och orsaka obehag eller till och med skada.
  • Komfort under hela dagen: För många människor är stödstrumpor något de bär dagligen. Om strumporna inte passar ordentligt kan de orsaka obehag, klämning eller skav, vilket kan göra dem svåra att bära under längre perioder.
  • Förebyggande av komplikationer: Rätt storlek kan också hjälpa till att förhindra vissa komplikationer, som blodproppar eller venösa problem. Om strumporna inte passar ordentligt kan de faktiskt förvärra vissa tillstånd istället för att hjälpa.
  • Långvarig användning: Strumpor som passar bra och är bekväma är mer troliga att bäras regelbundet. Om de inte passar ordentligt är risken större att de lämnas i garderoben istället för att användas.
  • Estetik: Även om detta kanske inte är den viktigaste faktorn för alla, kan illa sittande strumpor se skrynkliga eller klumpiga ut. Rätt storlek ser inte bara bättre ut utan känns också bättre!
Mät dina ben

Att korrekt mäta dina ben är det mest avgörande steget för att säkerställa att du får stödstrumpor som passar perfekt. Här är en steg-för-steg-guide för att mäta dina ben på rätt sätt:

  • Förberedelser: Använd ett flexibelt måttband. Se till att du står upp när du mäter, eftersom detta oftast ger de mest exakta måtten. Om möjligt, be någon om hjälp för att säkerställa att måttbandet ligger rakt.
  • Ankelomkrets: Placera måttbandet runt den smalaste delen av din ankel, precis ovanför ankelleden. Detta mått är mycket viktigt eftersom det hjälper till att bestämma kompressionsnivån som behövs.
  • Vadens omkrets: För att mäta din vad, placera måttbandet runt den bredaste delen, vilket oftast är halvvägs upp på benet, nedanför knäleden. Detta mått är avgörande för att säkerställa att strumpan passar bekvämt.
  • Lårets omkrets: Om du väljer lårhöga strumpor, mät omkretsen av ditt lår cirka 15 cm under ljumsken. Detta säkerställer att lårhöga strumpor inte klämmer eller glider ner.

Tips: Det är bäst att mäta dina ben på morgonen eftersom de kan svälla något under dagen. Om dina mått ligger mellan två storlekar, överväg att välja den större storleken för bästa komfort.

Jämför med storlekstabellen

När du har mätt dina ben är nästa steg att jämföra dina mått med tillverkarens storlekstabell. Varje tillverkare kan ha något olika mått, så det är viktigt att alltid kolla tabellen för det specifika märket du är intresserad av. Här är ett exempel på hur en storlekstabell kan se ut för att du ska få en uppfattning om ungefär vilken storlek du behöver:

StorlekAnkelomkretsVadens omkretsLårets omkrets
S18-21 cm28-34 cm45-50 cm
M21-24 cm34-40 cm50-55 cm
L24-27 cm40-46 cm55-60 cm
XL27-30 cm46-52 cm60-65 cm

När du jämför dina mått med tabellen, se till att dina mått faller inom de angivna intervallen för den storlek du överväger. Om dina mått ligger mellan två storlekar kan det vara en bra idé att prova båda storlekarna för att se vilken som känns bäst.

Kom ihåg att kompressionsstrumpor ska sitta åt, men de ska inte kännas obekväma eller klämma för mycket. Om du känner att strumporna klämmer för mycket, även om dina mått matchar storlekstabellen, kan det vara värt att överväga en större storlek.

Prova dem

När du har köpt dina stödstrumpor, prova dem för att se till att de sitter bra. De ska kännas bekväma men samtidigt ge ett fast stöd.

Att välja rätt storlek på stödstrumpor kan göra en stor skillnad i hur de känns och fungerar. Genom att följa dessa steg kan du säkerställa att du får mesta möjliga nytta av dina stödstrumpor. Glöm inte att konsultera en specialist om du är osäker på ditt val!

Publicerad:
Uppdaterad:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *