Stödstrumpor är otroligt effektivt sätt för att förbättra blodcirkulationen. Stödstrumpan trycker tillbaka syrefattigt blod som fastnat i fötterna så att blodet syresätts igen.

Hur blodcirkulationen påverkas av stödstrumpor

Hjärtat pumpar blodet genom pulsådrorna (artärerna) ut i kroppen och återförs till hjärtat via andra blodådror (venerna). Blodet försörjer cellerna i kroppen med näringsämnen och syre. När musklerna kring venerna spänns, trycks venerna ihop och blodet transporteras mot hjärtat. I venerna finns klaffar som fungerar som en backventil som förhindrar blodet att samlas i ben och fötter.

När vadmuskeln arbetar, pressas undre klaffen ihop och den övre klaffen öppnas och blodet skjutsas upp mot hjärtat. För att blodcirkulationen ska fungera måste klaffarna och muskelpumpen fungera. Det är här en stödstrumpa kan göra nytta genom att stödstrumpor har ett sådant tryck att blodet trycks tillbaka till hjärtat. Då kan blodet syresättas igen och pumpas ut och ge syra till kroppen. På så sätt blir kroppen mer frisk och benen blir mer pigga. Fastnar blodet länge i benen kan sår eller eksem förvärras eller att benet/foten svullnar upp och blir tjock och tung. Läs vidare om hur man kan motverka "trötta och svullna ben".

blodcirkulation

En stödstrumpa hjälper blodcirkulationen och svullna ben

Vid stor påfrestning på klaffen, eller vid blodpropp, kan klaffen skadas och läckage uppstå. Detta försämrar blodcirkulationen i benen och en svullnad uppstår. När benen sväller och mängden vätska mellan cellerna ökar, ökar trycket i omgivande vävnad. Om svullnaden blir kronisk blir huden sämre försörjd av syre och näring. Det kan i sin tur leda till glansig, tunn och skör hud, och risk för bensår. Förebygg med rätt träning och stödstrumpor!


Då blodcirkulationen kan försämras av stödstrumpor

Ibland kan en stödstrumpa snarare ge negativa effekter än positiva på blodcirkulationen. Det kan vara ifall man använder sig av en för stark kompression eller en för liten storlek eller passform. Ska du använda en stödstrumpa med kompressionsklass 2 bör du haft stödstrumpor med samma tryck tidigare, eller höra med din läkare. Det är oftast inte skadligt med en starkt tryck, men det är alltid bäst att vara på den säkra sidan.


Hade du nytta av informationen?
Dela då gärna med dig av artikeln.
Artiklarna på sidan är inte skrivna av läkare och ska endast ses som ett kompliment till en läkares bedömning. Vi tar inte ansvar för eventuella faktafel.