Lika viktigt, om inte viktigare är det att veta när man inte får använda sina stödstrumpor som när man får använda dom. Det beror på att det faktiskt kan skada vid vissa tillfällen.

När du ej bör använda stödstrumpor

För att du säkert ska kunna använda stödstrumpor behöver du om ett par saker som vi tar upp i den här artikeln. Ett av dom är att du aldrig bör använda stödstrumpor på natten när du sover (om inte din läkare säger motsatsen). Det beror dels på att du inte märker om något skulle hände med benen och dels för att när du ligger ned minskar trycket på benen så stödstrumpor gör då alltså ingen direkt nytta.

fönstertittarsjukan

Olika sjukdomar och symtom då stödstrumpor ej får användas

Du ska inte heller använda stödstrumpor eller kompressionsstrumpor vid vätskande eksem, vätskande bensår, vid hudinfektioner, vid nedsatt arteriell cirkulation (s k fönstertittarsjuka) eller vid symptomgivande arteriell insufficiens.

Det finns en mängd andra sjukdomar där det kan vara direkt olämpligt att använda stödstrumpor. Vi kan tyvärr inte skriva alla dessa här, utan det är någonting som du får ta med din läkare. Det är framförallt sjukdomar som har med blodcirkulationen eller bensår att göra då stödstrumpor bör undvikas. Det gäller dock inte om du har en dålig blodcirkulation. Då är stödstrumpor bara positivt.


En stödstrumpa bör sitta åt men inte så det gör ont

Du bör inte ha stödstrumpor som sitter för tajt så det gör ont. Detta kan skada benet och göra så blodet slutar att cirkulera istället för att göra det motsatta. Däremot är det bra om de sitter åt och klämmer på benet. Vilket tryck en stödstrumpa bör ha kan du läsa mer på avsnittet "kompressionsklasser". Där finns också fakta om de olika klasserna och vilken klass som passar ditt behov.


Hade du nytta av informationen?
Dela då gärna med dig av artikeln.
Artiklarna på sidan är inte skrivna av läkare och ska endast ses som ett kompliment till en läkares bedömning. Vi tar inte ansvar för eventuella faktafel.