Medicinska stödstrumpor är tillverkade för att fungera på bästa sätt vid olika åkommor. Det gäller att veta vilken sorts passorm och storlek som passar just ditt behov.

Medicinska stödstrumpor

Medicinska stödstrumpor är anpassade i passform och kompression efter olika åkommor. De fungerar bäst som förebyggande och kan vara lite dyrare än de mer massproducerade stödstrumporna. Medicinska kompressionsstrumpor är tillverkade för att behålla sin kompressionen bättre och har därför tjockare garn och är både slittåligare och varmare. En medicinsk stödstrumpa med normalt slitage håller c:a sex månader om de används varannan dag och handtvättas efter varje användning. Eftersom medicinska stödstrumpor oftast är mycket styvare och tjockar kan det vara svårt att få på sig dom. Speciellt om man har långa eller vassa naglar. Rulla då gärna upp stödstrumpan på foten istället eller använder handksar.

råd om medicinska stödstrumpor

Medicinska stödstrumpor - standard

Strumporna är tillverkade för att bevara sin kompressionsklass enligt europeisk standard. Kompressionsklass 1, enligt europeisk standard innebär kompression 15-21 mmHg och kompressionsklass 2 innebär kompression 23-32 mmHg. En medicinsk stödstrumpa med kompressionsklass 3 har ett ännu större tryck. Helt beroende på patienten och dess besvär.


Välja kompressionsklass på den medicinska stödstrumpan

Vi rekommenderar alla som funderar på kompressionsklass 2 att kontakta läkare först och få läkarens godkännande för att använda stödstrumpan. För en stödstrumpa med kompression över 22 mmHg ska du alltid utgå från ankelmåttet för att få rätt kompression. Beroende på din situation, om du köper en medicinsk stödstrumpa i förebyggande syfte, eller för att effektivt påverka en tidigare skada kan du behöva få mer hjälp av en läkare.

Köper du en medicinsk stödstrumpa med lätt kompression behöver du inte kontakta någon. De har ett stark men inte allför starkt tryck som minimerar skaderisken.


Hade du nytta av informationen?
Dela då gärna med dig av artikeln.
Artiklarna på sidan är inte skrivna av läkare och ska endast ses som ett kompliment till en läkares bedömning. Vi tar inte ansvar för eventuella faktafel.