Ett bra sätt att förstöra effekten på sin stödstrumpa är att inte ta hand om dom på rätt sätt. Sköter man istället om dom behåller stödstrumporna trycket mycket längre.

Hur man tar hand om sina stödstrumpor

Om du är rädd om dina stöd- och kompressionsstrumpor ska du tvätta dem varsamt varje dag. Stödstrumporna bevarar då sitt tryck och håller länge. Du bör också tänka på att använda skor som håller foten på plats ordentligt. En rörlig fot i skon utsätter strumpan för onödigt slitage. Dessutom så betyder det mycket hur din sko ser ut. Är skon hård och nöter på strumpan kan stödstrumporna förstöras väldigt fort, och eftersom stödstrumpor har mer elastisitet än en vanlig strumpa så kan ett litet hål snabbt bli större och stödstrumpan förlorar all sin effekt.

stödstrumpor

Hur man sätter på sig stödstrumpor

Du ska sätta på dina stödstrumpor på morgonen när benet är som tunnats, och dra aldrig strumpan över knäleden (ifall det är en vanlig stödstrumpa). Håll naglarna korta så dessa inte skadar dina stödstrumpor. På- och avtagandet av stödstrumpor kan underlättas om du använder gummihandskar, och de skyddar också stödstrumpan. Vik aldrig ner den övre kanten på strumpan – det försämrar strumpans stödfunktion och skadar stödstrumpan. I artikeln "när stödstrumpor ej får användas" berättar vi när stödstrumpor bör undvikas helt.


Stödstrumpa med kvalitet

Förutom de råd som vi gett dig ovan så bör du köpa stödstrumpor som håller en bra kvalité. Då håller de mycket längre och du kommer tjäna på det både i pengar och i tid i längden. En stödstrumpa är kasserad när trycket blir ojämnt eller att trycket har minskat kännbart.

Har en stödstrumpa gått sönder bör du givetvis slänga paret, då de inte ger rätt tryck. Detta gäller framförallt om du använder dig av stödstrumpa med en hög kompressionsklass.


Hade du nytta av informationen?
Dela då gärna med dig av artikeln.
Artiklarna på sidan är inte skrivna av läkare och ska endast ses som ett kompliment till en läkares bedömning. Vi tar inte ansvar för eventuella faktafel.